Da drømmene levede - Jugoslaviens vej mod socialisme 1946 til 1969.
Morten Kvistgaard
Ved indgangen til 1946 lever drømmene hos familien Tsirkul og det jugoslaviske folk. Freden er vundet efter nazisternes besættelse. Petr og Laura venter deres første barn, mens der er store forandringer på vej. Landet skal omstille sig fra krig til fred og fra kongedømme til kommunisme. Men krigen fortsætter med at kaste mørke skygger. Petr må kæmpe med sine dæmoner fra krigens tid og har svært ved at se sandhederne fra den tid i øjnene.
Igor vender tilbage til Sarajevo efter mange år i New York og skildrer det jugoslaviske samfundseksperiment i sin kunst sammen med vennerne i kunstcirklen Krug.
Med Titos kommunisme følger også omstillingen af landet fra tilbagestående bondesamfund til moderne industrisamfund. Men virkeligheden er barsk. Jugoslaviens brud med Sovjetunionen i 1948 og Sovjetunionens overfald på Ungarn i 1956 og Tjekkoslovakiet i 1968 ryster familien Tsirkul. Den politisk aktive datter Amira og hendes veninde Leila tager del i den kritiske studenterbevægelse, men der opstår sprækker i det kommunistiske Utopia. Der kommer til udtryk i politisk forfølgelse af dissidenter og i Igors værker. Tvivlen om kommunismens lyksaligheder melder sig. Men drømmene om vækst for alle og politisk frihed for den enkelte lever stadig.