Bosnien og Hercegovinas Statsdag

image

25 November Bosnien og Hercegovinas Statsdag

Dato: 25-11-2023
Ejer: Forbund af bosniske og hercegovinske foreninger i Danmark - SBHUD
Type: Social, Kultur, Tradition, Demokrati
Partner: BHKC Ljiljan

 

SBHUD fejrer Bosnien og Hercegovinas Statsdag ved at mindes fortiden, og samtidig at genoverveje fremtiden og derfor ønsker SBHUD at bidrage med perspektiver og ideer, der vil kunne støtte Bosnien og Hercegovinas vej mod det europæiske fællesskab og en mere demokratisk udvikling.

 

Hvorfor fejres 25.november?

For 80 år siden, den 25. november 1943, var den lille bosniske by Mrkonjic Grad scene for en af de betydeligste begivenheder i Bosnien-Hercegovinas historie. 

På denne kolde novemberdag samledes topfolkene i det bosniske samfund til et rådsmøde hvori de skulle afgøre hvilken fremtid dette land skulle have. Rådet under navnet Folkebefrielsens Antifascistiske Råd i Bosnien og Hercegovina (bih:ZAVNOBIH) erklærede at Bosnien og Hercegovina skulle være en republik på lige fod med alle andre republikker i Jugoslavien, og at denne republik ”hverken er serbisk eller kroatisk eller muslimsk, men serbisk og kroatisk og muslimsk” samt at alle borgere skulle have lige rettigheder og pligter til landet og i landet.

Lige siden er denne dag blevet fejret som Bosnien og Hercegovinas Statsdag.

SBHUD ønsker at fejre Bosnien og Hercegovinas Statsdag ved at mindes fortiden, og samtidig at genoverveje fremtiden for Bosnien og Hercegovina og derfor ønsker SBHUD at bidrage med perspektiver og ideer, der vil kunne støtte Bosnien og Hercegovinas vej mod det europæiske fællesskab og en mere demokratisk udvikling. Vores kendskab til det danske samtale-demokratiske tradition, samt vor indsigt i europæiske værdier faktisk kan blive en stor hjælp på den vej. 

Vi håber derfor, at du vil være med til at fejre Bosnien og Hercegovinas Statsdag og at du vil starte den samtale om fremtiden sammen med alle os.

Hvis du har yderligere spørgsmål eller vi gerne vide mere om selve fejring er du velkommen at sende mail til info@sbhud.dk 

 

Vil du være medlem af SBHUD?

Indmeldelse eller fornyelse foretages ved indbetaling via MobilePay 854454. Vær venlig at skrive din mailadresse i beskedteksten og tydeligt angive, om det drejer sig om indmeldelse eller fornyelse af medlemskab.