Lær bosnisk

image

Lær bosnisk

Dato: 31-12-2023
Ejer: Forbund af bosniske og hercegovinske foreninger i Danmark - SBHUD
Type: Sprog, Kultur, Tradition
Partner:

 

Bosnisk er et slavisk sprog og regnes i Bosnien-Hercegovinas forfatning for officielt forvaltningssprog. Der tales bosnisk i Bosnien-Hercegovina, Serbien og Montenegro samt nogle minoritetsgrupper i Kroatien, Slovenien, Nord Makedonien, Tyrkiet samt Vesteuropa, USA og Australien.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tosprogethed

Det er godt at kunne tale to sprog af flere grunde. At være tosproget kan hjælpe med ta forbedre kreativiteten, opmærksomhedskontrollen, og kan endda lindre symptomerne på demens. Derudover kan det også øge ens muligheder for beskæftigelse, da mange virksomheder værdsætter ansatte, der kan tale mere end et sprog.

At være tosproget kan også have en positiv indvirkning på ens mentale sundhed. Forskning har vist at tosprogede mennesker har en øget evne til at håndtere stress og angst. 

Endelig kan det også hjælpe med at udvide ens kulturelle horisont .At lære et andet sprog kan give en dybere forståelse af en anden kultur og dens traditioner. Når man snakker mere end ét sprog, bliver man mere åben, og føler sig mere tilknyttet til andre kulturer og verden. 

Mere om bosnisk sprog

Sproget er baseret på den štokaviske dialekt af de sydslaviske sprog, ligesom serbisk og kroatisk; pga. det nære slægtskab er der stor indbyrdes forståelighed mellem disse tre sprog.

Bosnisk adskiller sig ved at have et større antal orientalismer - indlån af ord og fraseologismer fra arabisk, persisk, og tyrkisk; disse falder især inden for administration, rets- og krigsvæsen samt håndværk og handel. Det skrives oftest med det latinske alfabet, sjældnere anvendes kyrillisk alfabet i den serbiske variant.

Forkortelsen for bosnisk er bos (ISO 639-3).


Ønsker du at vide mere om bosnisk sprog eller lære bosnisk sprog er du velkommen at sende mail til info@sbhud.dk 

Vil du være medlem af SBHUD?

Indmeldelse eller fornyelse foretages ved indbetaling via MobilePay 854454. Vær venlig at skrive din mailadresse i beskedteksten og tydeligt angive, om det drejer sig om indmeldelse eller fornyelse af medlemskab.